ORAC (ang. oxygen radical absorbance capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu – to oryginalna naukowa metoda oceny wykorzystywana przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych do szacowania ogólnego potencjału antyoksydacyjnego danych produktów spożywczych – jedzenia i napojów (głównie mowa o warzywach i owocach). Teoretycznie im wyższy wynik ORAC, tym większa pojemność antyoksydacyjna. Niektóre firmy produkujące suplementy podchwyciły ten pomysł i zaczęły podawać własny wynik ORAC lub stosować jakieś inne parametry oceny w zakresie potencjału antyoksydacyjnego, by zwrócić uwagę klienta i mu zaimponować.
Poza tym nie ma żadnych wiarygodnych wytycznych co do tego, ilu jednostek ORAC potrzebujesz dziennie. Pożywienie czy napoje o wysokiej zawartości antyoksydantów nie muszą być wcale zdrowsze – w badaniach nie wykazano, by tzw. super żywność z klinicznego punktu widzenia była zdrowsza niż nudne produkty bez przedrostka „super-”. Szpinak i kiełki lucerny mają niższe wyniki ORAC niż borówki czy truskawki? Kogo to obchodzi? Wszystkie te produkty są zdrowe. Nie pozwól, by twoje konsumenckie decyzje bazowały na wyniku ORAC czy informacjach o antyoksydantach, lub jakichkolwiek innych systemach oceny, które już istnieją albo niebawem zostaną przez producentów wykreowane. Badania kliniczne i kontrola jakości to najlepsi przewodnicy po świecie suplementów.
Bibliografia:
- Synthesis, oxygen radical absorbance capacity, and tyrosinase inhibitory activity of glycosides of resveratrol, pterostilbene, and pinostilbene.
- Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants.
- Improvement and Interlaboratory Validation of the Lipophilic Oxygen Radical Absorbance Capacity: Determination of Antioxidant Capacities of Lipophilic Antioxidant Solutions and Food Extracts.
- Ou B, Hampsch-Woodill M, Prior R. Development and validation of an improved oxygen radical absorbance capacity assay using fluorescein as the fluorescent probe. „J Agric Food Chem”. 49 (10), s. 4619–26, 2001.