POMOC:   tel: (+48) 600 607 709   |   (+44) 0 7367 534919    |      sklep@bestbody.com.pl    |    Infolinia czynna PN-PT 09-17

Co to jest ORAC? 0

ORAC (ang. oxygen radical absorbance capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu – to oryginalna naukowa metoda oceny wykorzystywana przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych do szacowania ogólnego potencjału antyoksydacyjnego danych produktów spożywczych – jedzenia i napojów (głównie mowa o warzywach i owocach). Teoretycznie im wyższy wynik ORAC, tym większa pojemność antyoksydacyjna. Niektóre firmy produkujące suplementy podchwyciły ten pomysł i zaczęły podawać własny wynik ORAC lub stosować jakieś inne parametry oceny w zakresie potencjału antyoksydacyjnego, by zwrócić uwagę klienta i mu zaimponować.

Poza tym nie ma żadnych wiarygodnych wytycznych co do tego, ilu jednostek ORAC potrzebujesz dziennie. Pożywienie czy napoje o wysokiej zawartości antyoksydantów nie muszą być wcale zdrowsze – w badaniach nie wykazano, by tzw. super żywność z klinicznego punktu widzenia była zdrowsza niż nudne produkty bez przedrostka „super-”. Szpinak i kiełki lucerny mają niższe wyniki ORAC niż borówki czy truskawki? Kogo to obchodzi? Wszystkie te produkty są zdrowe. Nie pozwól, by twoje konsumenckie decyzje bazowały na wyniku ORAC czy informacjach o antyoksydantach, lub jakichkolwiek innych systemach oceny, które już istnieją albo niebawem zostaną przez producentów wykreowane. Badania kliniczne i kontrola jakości to najlepsi przewodnicy po świecie suplementów.

Bibliografia:

  1. Synthesis, oxygen radical absorbance capacity, and tyrosinase inhibitory activity of glycosides of resveratrol, pterostilbene, and pinostilbene.
  2. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants.
  3. Improvement and Interlaboratory Validation of the Lipophilic Oxygen Radical Absorbance Capacity: Determination of Antioxidant Capacities of Lipophilic Antioxidant Solutions and Food Extracts.
  4. Ou B, Hampsch-Woodill M, Prior R. Development and validation of an improved oxygen radical absorbance capacity assay using fluorescein as the fluorescent probe. „J Agric Food Chem”. 49 (10), s. 4619–26, 2001.

Oceń artykuł

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba kliknięć 108

Jako pierwszy możesz ocenić ten artykuł

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Artykuł powstał w oparciu o publikacje, szkolenia lub też wypowiedzi poniżej prezentowanego eksperta oraz na podstawie wskazanej wyżej bibliografii.

Ekspert sklepu Best Body od ponad 15 lat związany z kulturystyką i fitness, regularnie zgłębiający tematykę suplementacji, odżywiania, metod treningowych oraz biochemii. Autor licznych publikacji do czasopism branżowych i setek artykułów tematycznych. Absolwent kierunków medycznych na Polskich i zagranicznych uczelniach wyższych. Specjalista w dziedzinie tworzenia innowacyjnych suplementów diety dedykowanych dla wyczynowych sportowców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *