Witamina D to cała grupa związków chemicznych posiadających budowę steroidową, a ich cechą charakterystyczną jest rozpuszczalność wyłącznie w tłuszczach. Posiadają one bardzo szerokie zastosowanie w ludzkim organizmie, dlatego w przypadku tej witaminy długotrwałe niedobory zdecydowanie nie są wskazane.
Dla człowieka najważniejszą rolę pełni witamina D3 znana jako cholekalcyferol. Naturalnym źródłem jej występowania są pokarmy zwierzęce. Warto wspomnieć również o innym ważnym związku z grupy kalcyferoli, mianowicie witaminie D2 noszącej nazwę ergokalcefyrolu.
Odkrycie witaminy D na początku XX wieku okazało się być z perspektywy czasu przełomowym wydarzeniem w skutecznej w walce z krzywicą i chorobami aparatu ruchu.
Spis treści
Najważniejsze źródła zawierające witaminę D
Podstawowe źródło witaminy D jest całkowicie darmowe i dostępne dla każdego z nas, mamy tutaj oczywiście na myśli promienie słoneczne. W okresie letnim minimalizujemy zatem ryzyko występowania niedoborów witaminy D. Jako, że mamy klimat umiarkowany dotyczą nas także pory jesienno zimowe, a co za tym idzie ilość słońca gwałtownie spada. W tej sytuacji musimy korzystać ze zewnętrznych źródłem kalcyferoli. Jako ciekawostkę można dodać, że w zależności od kraju wzbogaca się niektóre produkty spożywcze w dodatkową witaminę D, tak aby każdy posiadał do niej ułatwiony dostęp. Z pożywienia możemy czerpać głównie witaminę D3, a jej najlepsze źródła to:
- Łosoś
- Makrela
- Dorsz
- Śledzie w różnej postaci
- Węgorz
- Żółtka jaj
- Tuńczyk
- Żółte sery
Witamina D (kalcyferol) – wpływ na organizm
Wspomnieliśmy już, że kiedy na początku ubiegłego wieku została odkryta uznano ten fakt za absolutnie przełomowy w leczeniu krzywicy. Jest to tzw. angielska choroba, która występuje wyłącznie u małych dzieci w wieku od kilku miesięcy do 3 lat. W raz z upływem czasu i zwiększenia świadomości rodziców na temat roli witaminy D obserwujemy znaczną poprawę w tym zakresie. W czasie dojrzewania jest ona również niezbędna dla prawidłowego kształtowania się kości oraz zębów. Przy jej niedoborach masa kostna ulega zmniejszeniu, a osoby z już ukształtowanym aparatem ruchu odczuwają długotrwałe bóle kości. Poza wit.D ważnym elementem walki z chorobą jest także suplementacja wspierająca regenerację stawów w tym między innymi Cissus.
Jednym z ważniejszych aspektów na który koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę jest zwiększona demineralizacja kości w przypadku jej niedoborów. Witamina D nie tylko wzmacnia zęby, ale może być bardzo cennym aspektem walki z próchnicą, wszystko poprzez katelicydyny, które są białkami ochronnymi, aktywowanymi pod wpływem witaminy D. Jest on także niezbędna dla prawidłowej przyswajalności wapnia z pożywienia.
Zdrowe kości i zęby to tylko jedna z wielu kluczowych właściwości. Nie mniej, kalcyferole są doskonale znane z szerokiego wpływu na zwiększenie naturalnej odporności i wsparcia układu immunologicznego. Posiada działanie przeciwbakteryjne aktywnie działając na wiele rodzajów bakterii wywołujących niebezpieczne choroby cywilizacyjne, w tym między innymi gruźlicę. Co więcej badania potwierdzają jej bezpieczeństwo w wyższych dawkach w zakresie zmniejszania ryzyka występowania nowotworów. W dużej grupie osób przy regularnej suplementacji zaobserwowano zmniejszoną ilość tworzących się, nowych komórek zawierających nowotwory.
Innymi właściwościami jakie niesie ze sobą witamina D jest między innymi duży wpływ na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie może korzystnie wpływać na regulację glukozy u diabetyków, działając na podobnej zasadzie jak mimetyki insuliny, oczywiście jej potencjał w stosunku do najlepszych produktów z tej grupy takich jak RPG czy GlycoLog jest mocno ograniczony. Im wyższy jej poziom, tym stężenie cukrów w krwiobiegu się zmniejsza. Przyjmuje się, że regularna podaż witamy D korzystnie wpływa na ustabilizowanie wydzielania insuliny. Z innych istotnych funkcji prozdrowotnych nie można pominąć wpływu na serce i układ krwionośny. Pozwala na zachowanie odpowiedniego poziomu korzystniej frakcji cholesterolu HDL, a dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy.
Niedobór witaminy D
Skutki braku kalcyferoli są poważne i występują w dużo szerszym zakresie niż jeszcze do niedawna sądzono. Czego zatem należy się spodziewać?
- Charakterystycznym symptomem niedoboru wit. D jest oczywiście nadmierne przemęczenie fizyczne oraz osłabienie całego organizmu. Jeśli zatem masz problemy z motywacją do jakiegokolwiek działania, odczuwasz bóle mięśniowe i od wielu dni narzekasz na samopoczucie, może to świadczyć o niedoborach witaminy D.
- Niedobór może objawiać się również poprzez bóle kości i stawów. Zbyt niska podaż witaminy D doprowadza do demineralizacji kości poprzez zmniejszoną przyswajalność wapnia. W ten sposób pojawiają się bóle kości, a bardzo często również przewlekłe i nawracające bóle w okolicach kolan czy kręgosłupa.
- Według niektórych badań witamina D w niedoborze powoduje zaburzenia depresyjne. Co prawda nie działa w tej kwestii bezpośrednio, lecz wpływa na ważne neuroprzekaźniki uwalniane w mózgu – dopaminę oraz serotoninę. To właśnie one warunkują nasze samopoczucie i mają ogromny wpływ na depresję.
- Inną cechą wskazującą na niedobory są trudności z gojeniem się ran i powolna krzepliwość krwi. Wit. D wspiera syntezę związków niezbędnych do produkcji nowego naskórka po pojawieniu się ran. Przekłada się to również na wolniejszą regenerację po zabiegach stomatologicznych,
- Znanym symptomem braku wit. D jest także zwiększona podatność na zachorowania i infekcje. Wzmacnia ona układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowań, jednak przy jej niedoborach znacznie łatwiej znam narazić się na infekcje np, dróg oddechowych. Częściej chorujemy zimą, kiedy to nie korzystamy z promieni słonecznych.
Suplementacja Witaminą D
W okresie jesienno zimowym bardzo trudno jest uzupełnić odpowiedni poziom witaminy D z konwencjonalnej żywności, szczególnie jeśli mówimy tutaj o osobach o zwiększonym zapotrzebowaniu. W każdej aptece bez trudu dostaniemy witaminę D dla dzieci, kobiet, mężczyzn czy osób starszych w różnych formach podania.
W suplementacji sportowej dużo częściej wykorzystuje się cholekalcyferol, znany jako witamina D3. Według badań mocniej przyczynia się do pracy układu mięśniowego, a ponadto może wspierać naturalną produkcję testosteronu u mężczyzn.
Bibliografia:
- Luz Tavera-Mendoza, John White. Słoneczna tarcza. „Świat Nauki”. Styczeń 2008. 1 (197). s. 34–41.
- Vitamin D and Autoimmune Diseases: Is Vitamin D Receptor (VDR) Polymorphism the Culprit?
- Hanna Myśliwiec, Michał Myśliwiec. Rola witaminy D w ustroju. „Medycyna po Dyplomie”. Wrzesień 2007. 16/9, s. 130–135, 2007.
- Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review.
- Extrarenal vitamin D activation and interactions between vitamin D₂, vitamin D₃, and vitamin D analogs.
- Justyna Kosińska, Katarzyna Billing-Marczak, Marcin Krotkiewski. Nowe nieznane funkcje witaminy D. „Medycyna Rodzinna”, s. 34–47, 2008.
- Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials.
- David E. Prosser, Glenville Jones, Enzymes involved in the activation and inactivation of vitamin D, „Trends in Biochemical Sciences”, 29 (12), 2004, s. 664–673,
Konsultacja merytoryczna: LEK. MED. ANNA POSMYKIEWICZ