BIAŁKA ROŚLINNE (SOJOWE, PSZENICZNE, ITD.)

Białka Roślinne (sojowe, pszeniczne, itd.) są skierowane do osób, które z różnych względów unikają białek zwierzęcych. Największą ich wadą jest oczywiście niepełny profil aminokwasowy, a brak jednego z egzogennych aminokwasów może być czynnikiem ograniczającym dla rozwoju sylwetki. Ponadto białko sojowe w dużych ilościach nie jest zalecane dla mężczyzn, gdyż może przyczyniać się do wzrostu poziomu estrogenów. Wybierając białka roślinna najlepiej korzystać z produktów zawierających ich kilka frakcji, co pozwala nam na uzupełnienie niedoborów aminokwasów i pozwala odnotować największe korzyści.

  • Widok
  • Widok

Białko sojowe czy serwatkowe?

Serwatka to najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej wartościowe białko dla osób aktywnych fizycznie. W przypadku białka sojowego ciężko znaleźć realne plusy, poza oczywiście nieco bardziej atrakcyjną ceną. Niestety sama soja jest źródłem białka niepełnowartościowego, w tym konkretnym przypadku aminokwasem ograniczającym jest tryptofan. Potencjał anaboliczny soi odbiega od białek serwatkowych, także od innych źródeł protein zwierzęcych. Ponadto odżywki sojowe są najczęściej bardzo przeciętne smakowo, a ich jakość pod względem parametrów również pozostawia sporo do życzenia. Pamiętajmy, że duże dawki białka sojowego mogą niekorzystnie wpływać na poziom estradiolu u mężczyzn.

Czy białko roślinne wliczamy do diety?

Chociaż jest to niepełnowartościowe źródło białka, to powinno zostać uwzględnione w naszym bilansie kalorycznym. Spożywane w ciągu dobry razem z białkiem pochodzenia zwierzęcego może być wykorzystywane w komplementarny sposób. Dodatkowo warto pamiętać, że białko roślinne również dostarcza wartości energetyczne. Wyliczając zatem ilość białka jaką dostarczamy do organizmu nie pomijajmy białek roślinnych, jednak ewentualne uzupełnienie diety powinno być opierane o proteiny zwierzęce. Dodatkowo możemy komponować posiłki w taki sposób, aby różnicować frakcję białek roślinnych co pozwala uzyskać kompletny aminogram. Metoda ta jest bardzo popularna u sportowców stosujących dietę wegańską.

Białko sojowe na odchudzanie

Bardzo często jest to odżywka wybierana przez kobiety w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. W przypadku płci damskiej wpływ na układ hormonalny nie jest szkodliwy jak u mężczyzn, jednak serwatka będzie o wiele lepszym wyborem. Przede wszystkim soja posiada o wiele gorsze walory smakowe i nie nadaje się do kompozycji deserów czy wypieków. Dodatkowo wspominaliśmy już o znacznie mniejszej wartości odżywczej. Istotnym minusem stosowania białka sojowego na redukcji jest także jego dłuższy czas trawienia oraz znacznie mniejsza przyswajalność.

Suplement diety to nie lek, nie musi mieć potwierdzonej skuteczności, dlatego jeśli szukamy dobrego białka roślinnego to warto wybierać produkt oparty o składniki wartościowe frakcje. Do tego typu składników należą m.in.:

  1. białko sojowe,
  2. białko ryżu,
  3. białko dla vegan,
  4. białko grochu.

Bibliografia:
The effects of 8 weeks of whey or rice protein supplementation on body composition and exercise performance.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698202/
Cucurbitaceae Seed Protein Hydrolysates as a Potential Source of Bioactive Peptides with Functional Properties.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664370/
Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets—A Review.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
The Science of Soy: What Do We Really Know?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1480510/
Effect of soy protein isolate supplementation on biochemical recurrence of prostate cancer after radical prostatectomy: a randomized trial.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23839751/
Soy protein isolates of varying isoflavone content do not adversely affect semen quality in healthy young men.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19819436/

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki