7NUTRITION Omega-3 65% 1000mg 100 kap.
Opis produktu
7Nutrition Omega-3 65% - to ekonomiczny i wydajny sposób na dostarczenie wysokiej jakości Omega-3 o zawartości kwasów sięgającej aż 65%. Doskonale sprawdza się jako stała suplementacja prozdrowotna lub sportowa.
- Wysoka zawartość EPA, DHA oraz innych kwasów
- Wspiera utrzymanie zdrowego serca
- Stabilizuje poziom cholesterolu
- Korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz pamięć
- Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
- Poprawia stan układu krążenia
- Znakomity stosunek ceny do jakości
Omega-3 65% to doskonały suplement diety zawierający najwyższej jakości kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, które mogą pochwalić się niezliczoną ilość badań potwierdzających ich fantastyczny wpływ na organizm. Choć ich popularność sięga wielu lat wstecz, to dynamika badań przeprowadzanych z ich udziałem sprawiła, że znajdują się one w ofercie niemal każdego producenta suplementów diety. Zwiększona podaż EPA i DHA jest bardzo ważnym czynnikiem w danym produkcie, gdyż są to dwa najważniejsze kwasy znajdujące się w całej gamie omega-3.
Suplementacja dużymi dawkami kwasów tłuszczowych może przyczynić się przede wszystkim do korzyści prozdrowotnych z których najczęściej doskonale zdajemy sobie sprawę. Obecnie jednak wiemy o nich znacznie więcej niż kilka lat temu, a jednymi z ciekawszych właściwości są między innymi korzystny wpływ na płodność, wsparcie w chorobie Alzheimera czy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Za wiele z tych właściwości odpowiadają wyizolowane kwasy tłuszczowe, dlatego warto wybierać produkty o wysokiej zawartości EPA oraz DHA.
Skład
Wielkość opakowania: 100 kap.
Porcja jednorazowa: 1 kap.
Ilość porcji w opakowaniu: 100
Olej rybi to częsty składnik suplementów diety, które wspomagają prawidłową pracę całego organizmu. Są one bogate w cenne kwasy tłuszczowe, a także liczne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ze względu na to mają one silne działanie przeciwutleniające i wspomagają zwalczać wolne rodniki. Mają doskonały wpływ na pracę układu immunologicznego. Dodatkowo korzystnie wpływają na profil lipidowy, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Mogą być stosowane jako dodatek do diety wspomagającej pamięć i koncentrację.
Dawkowanie: nie określono precyzyjnych wytycznych.
Witamina E to składnik rozpuszczalny w tłuszczach. Ma silne działanie przeciwutleniające, a dzięki temu jest składnikiem ochronnym dla innych witamin. Zmniejsza poziom wolnych rodników w organizmie, a także zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego. Witamina E zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Wzmacnia tkankę łączną i spowalnia proces starzenia się organizmu. Niedobory witaminy E mogą doprowadzić do zmian zwyrodnieniowych w mięśniach i zaburzeń przebiegu ciąży.
Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach. Składają się na nią substancje znane jako tokoferole, które dzielą się na podgrupy: alfa, beta, gamma itd. Najbardziej aktywny jest tokoferol alfa. Witamina dostępna jest jako dodatek odżywczy w formie naturalnej i syntetycznej. Forma naturalna oznaczona jest na etykiecie literą „d" (d-alfa-tokoferol), forma syntetyczna literami „dl" (dl-alfa-tokoferol). Obie postaci witaminy E są jak lustrzane odbicie, ale tylko naturalna forma „d" jest rozpoznawana przez organizm. „Tokoferol" jest słowem wziętym z greckiego, oznaczającym narodziny - we wczesnych badaniach wiązano bowiem witaminę E z płodnością. Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem lipidowym: wiąże den i chroni tłuszcze w naszym organizmie przed szkodliwymi skutkami niekontrolowanego utleniania - nadtlenkami i wolnymi rodnikami. Nadtlenki atakują komórki organizmu, zwłaszcza komórki układu odpornościowego, powodując choroby zwyrodnieniowe związane z wiekiem, takie jak nowotwory, zawały, udary, artretyzm, zniedołężnienie i cukrzyca. Wiążąc den, witamina E łagodzi niektóre pierwotne przyczyny zgonów i pomaga przedłużyć życie. Poprawia oddychanie komórek (dlatego jest dobrodziejstwem dla uprawiających jogging), płodność i potencję seksualną, bardzo skutecznie zapobiega uderzeniom gorąca podczas menopauzy i poronieniom, a także broni organizm przed skutkami powszechnych zanieczyszczeń, ta-kich jak ozon, promieniowanie i pierwiastki toksyczne. Stosuje sieją w leczeniu różnych stanów, między innymi miażdżycy, dusznicy bolesnej, nadciśnienia, nowotworów, niedokrwistości 175 hemolitycznej, alergii, zaćmy, egzemy, trądzika, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, owrzodzeń skóry, oparzeń i owrzodzeń przewodu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały, że dzienna dawka 2000 IU, przyjmowana regularnie, może opóźnić postęp choroby Alzheimera. Niedobór witaminy E objawia się: zmęczeniem i przedwczesnym starzeniem się, bezpłodnością i poronieniami, zanikiem mięśni, niedokrwistością hemolityczną (w której brak reakcji na podawanie żelaza), zaburzeniami krążenia, takimi jak zakrzepy tętnicze, żylaki, zakrzepowe zapalenie żyły, chromanie przestankowe związane ze złym krążeniem, stanami zapalnymi nerek, zwyrodnieniem gruczołów płciowych i powolnym gojeniem się ran i oparzeń. Wśród najlepszych naturalnych źródeł witaminy E są surowe zarodki pszenicy i olej z zarodków pszenicy, oleje roślinne, soja, pełne ziarno, jaja i zielone liście warzyw. Zalecana dzienna dawka witaminy E wynosi 15 IU dla dorosłych ł 10,5 IU dla dzieci. Optymalną ochronę dają jednak dużo wyższe dawki od 100 IU do 1000 IU samej witaminy E lub w połączeniu z innymi składnikami. Najpowszechniej stosowaną dodatkową dawką dzienną jest 400 IU.
Witamina E, nazwa: tokoferol, rozpuszcza sięw olejach, w eterze, alkoholu, nie rozpuszcza się w wodzie i nie rozpada w temperaturze do 120 stopni. Brak witaminy E w naszym wyżywieniu powoduje bezpłodność (sterilitas), poronienie nawykowe (abortus habitualis), impotencję, zatrucia ciążowe, (intoxicatio gravidarum), chorobę Biirgera, zapalenie żył (trombophlebitis), zgorzel kończyn (gangrena), nadciśnienie (hypertensio), miażdżycę tętnic (arteriosclerosis), a bez tej witaminy leczenie gruźlicy jest ogromnie utrudnione. Poza tym stosując dostawę naturalnej witaminy E, osiągnięto poważne wyniki w leczeniu chorób naczyniowo-sercowych, zapalenia mięśnia sercowego osierdzia.
W leczeniu ran i obrażeń skórnych witaminę E można stosować również wewnętrznie, ponieważ należy ona do grupy witamin wchłaniających się przez skórę.
Dawkowanie: zalecana dawka u dzieci 0,5 mg na 1kg masy ciała, u dorosłych 30 mg na dobę.
Dawkowanie i sposób użycia
Dawkowanie i sposób użycia: należy przyjmować 1 porcję (1 kap.) 7Nutrition Omega-3 od 1 do 3 razy dziennie, razem z posiłkami zawierającymi tłuszcze.
Badania i referencje
- Omega-3 fatty acids for cystic fibrosis.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26730723/ - The effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on emotional dysregulation, oppositional behaviour and conduct problems in ADHD: A systematic review and meta-analysis.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26551407/ - Prostate cancer risk and omega-3 Fatty Acid intake from fish oil: a closer look at media messages versus research findings.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273402/ - The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15555528/ - Advances in Our Understanding of Oxylipins Derived from Dietary PUFAs.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26374175/ - Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21518693/ - Are n-3 fatty acids still cardioprotective?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23196817/